1. Какво представлява синузитът?
 2. Какви са симптомите на синузит?
 3. Какви са причините за синузита?
 4. Каква е профилактиката на синузита?
 5. Какво е синузита при деца?
 6. Как могат да бъдат разделени риносинузитите?
 7. Какво е разпространението на риносинузитa?
 8. Каква е основната цел при лечение на риносинузити?

Какво представлява синузитът?

Синузит е често срещано заболяване на околоносните кухини.

Около горните дихателни пътища съществуват няколко костни кухини, които изпълняват главно резонаторна функция. Те са разположени около носа и имат анатомични връзки (отвори) с носната кухина, където се отделят (дренират) секретите от синусите:

 • Максиларни синуси – разположени са в горната челюст, над горните зъби, под очите
 • Фронтални синуси – в основата на челото, над очите
 • Етмоидални синуси – по срединната линия зад основата на носа, между очите
 • Сфеноидални синуси – зад очите, в основата на черепа

Нормално синусите са стерилни и от тях не могат да се изолират вируси и бактерии. Според анатомията на засегнатия синус или синуси се различават:

 • максиларен синузит
 • фронтален синузит
 • етмоидален синузит
 • сфеноидален синузит
 • пансинузит- възпалени са всички околоносни синуси

Синузитът може да се предизвика от различни причинители (бактерии, вируси, гъбички) и се среща по-често през есента и зимата. За развитието на синузита, както и за хронифицирането му са от значение индивидуалните особености в устройството на околоносните кухини, както и състоянието на имунната система на човека. Предразполагащ фактор е и наличието на полипи в околоносните кухини, както и затруднено оттичане на секретите.

Синузитът представлява остро или хронично възпаление на околоносните кухини. Възпалителният процес преминава от носната кухина в кухината на синуса. При нараняване също е възможно инфектиране на кухината на синуса, а също и при пробив на зъбен гранулом, произлизащ от горната зъбна редица.

Синузитът може да бъде както остро възпаление, така и хронично, продължаващо във времето заболяване, с периоди на затихване или обостряне на симптоматиката. За хроничен се приема синузитът когато гнойното възпаление продължава в рамките на повече от 4 седмици.

Какви са симптомите на синузит?

Синузитът се характеризира със следните оплаквания:

 • главоболие
 • запушен нос
 • хрема
 • липса на обоняние
 • секреция от носа
 • температура

Главоболие и тежест в областта на лицето и челната част на главата са най-характерните и чести оплаквания при синузит. Може да е на лице и покачване на телесната температура, обикновено вечер. Секрецията от водниста може да стане гнойна. В такъв случай се влошава и състоянието на болния, появява се и болка в областта на засегнатия синус – когато това е челния синус, болката е локализирана в челото и веждите и съответно в зъбите и горната челюст при засягане на максиларния синус.

Какви са причините за синузита?

За тяхното проявяване честа причина е хремата. Важна роля играят също изкривяването на носната преграда, наличието на увеличена трета сливица, предразположението на организма към заболявания на кожата и лигавицата. синузитът може да се развие и при грипни и грипоподобни заболявания, при заболяване на зъбите, когато корените на зъбите стърчат в максиларните синуси и инфекцията от болния зъб премине в синуса - одонтогенен синузит. Причинителите на синусите са най-различни болестотворни микроорганизми. При хрема освен възпаление на носната лигавица, има възпаление и на лигавицата, на околоносните кухини -синусите. Поради това, ако хремата (лекувана или нелекувана) не премине за срок от една седмица, трябва да се мисли за възпалителен процес в синусите. Когато възпалителният процес е обхванал повече от един синус, заболяването се нарича пансинузит.

Каква е профилактиката на синузита?

 • пазете се от простуда и инфекции на горни дихателни пътища
 • не заспивайте и не излизайте с мокри коси
 • при вирусни и простудни заболявания се грижете за проходимостта на носа и навреме лекувайте хремата
 • при съмнение за усложнения като отит, ангина или синузит се консултирайте с лекар
 • избягвайте вдишване на запрашен въздух и цигарен дим

Какво е синузита при деца?

При раждането са оформени максиларните и етмоидалните синуси. Между втората и петата година се формират фронталните синуси и около седмата година са напълно оформени. Главоболието не е толкова чест симптом при децата, както при възрастни. Може и да липсва. По-често остър синузит при деца се проявява с повишена температура, секрет от носа, запушен нос и кашлица. Неизлекуван синузит може да бъде скрита причина за повтарящи се остри бронхити при деца поради лесно разпространение на инфекцията от горните към долните дихателни пътища. Лечението се провежда от опитен педиатър.

Как могат да бъдат разделени риносинузитите?

Остър вирусен риносинузит

 • Възпаление на носната лигавица, свързано с повишен назален секрет, запушване, назална обструкция. Причинява се от вируси и продължава максимум 5-7 дни до 10дни.

Остър бактериален риносинузит

 • Възпаление на носната лигавица, свързано с повишен назален секрет, запушване, назална обструкция. Причинява се от бактерии и продължава повече от 10 дни, но по-малко от 4 седмици.

Хроничен риносинузит

 • Продължава повече от 4 седмици.

Алергичен риносинузит

 • Възпаление на носната лигавица, свързано с отделяне на бистър секрет, възпаление на носната лигавица, и назална обструкция. Често е свързан с конюнктивит, слъзна секреция, фотофобия. Причинява се от алергени и обикновено се изявява през пролетта и есента, и продължава няколко седмици.

Какво е разпространението на риносинузитa?

Острите риносинузите са едни от най-често срещаните заболявания в клиничната практика. Епидемиологични проучвания сочат, че са по-разпространени от артрита и хипертонията в САЩ като се отразяват дори по-негативно върху качеството на живот в сравнение със заболявания като диабет и сърдечна недостатъчност.

Заболеваемостта от остър вирусен риносинузит (хрема) е много висока. Преценено е, че възрастните боледуват 2 до 5 пъти на година, а децата в училищна възраст – 7 до 10 пъти на година.

Приема се, че само 0,5% до 2% от случаите на остри респираторни заболявания на горните дихателни пътища се усложняват с бактериална инфекция.Трудно е да се определи точната честота на острия бактериален риносинузит, защото болшинството от пациентите с хрема не търсят лекарска консултация.

Каква е основната цел при лечение на риносинузити?

Основната цел при лечение на риносинузити е да се намали оттока на носната лигавица, да се осигури дренаж на засегнатия синус и да се намали назалната обструкция.

Нов подход в лечението на риносинузити е Назодрен.
Nasodren e продукт, създаден от специалисти оториноларинголози за лечение на риносинузит и представлява пробив в лечението на остри и хронични риносинузити. Назодрен е подходящ както за монотерапия, така и за комбинарана терапия.

В организма съществува физиологичен защитен механизм на горните дихателни пътища (холинергичен). За първи път е създаден продукт за лечение на синузит -Назодрен, който преповтаря физиологичния защитен механизм на горните дихателни пътища. Според учените той има предимства пред всички останали продукти, чийто механизъм на действие е различен (адренергичен) и представлява нов подход в лечението на риносинузити.
Назодрен е иновативен и практичен продукт, едно идеално решение за лечение на риносинузит.